V TRENDU

FENG SHUI ZA USPEŠNE PRVOŠOLČKE IN ŠTUDENTE

KDOR VEČ ZNA, VEČ VELJA

Poletje je čas, ko nas energije kar ponesejo, radi sanjarimo, se prepuščamo bolj ležernemu in sproščujočemu načinu preživljanja dni.  Energije poletja v nas spodbujajo predvsem ideje. To je obdobje, ko najraje načrtujemo prihodnost in si tudi veliko lažje zamislimo ter predstavljamo, kako bomo dosegli načrtovano. Jesen pa je obdobje, ko se v naravi energije zapirajo. Podobno kot letni časi, je tudi naša energija  v tem obdobju usmerjena vedno bolj navznoter. Prav zato ni slučaj, da se jeseni začenja šola in študijsko obdobje, saj je ravno v tem letnem času naš tip energije vedno bolj usmerjen in skoncentriran.

PROSTOR KOT PODPORA PRVOŠOLČKU

Vsem je dobro znano, da se največ naučimo iz svojih izkušenj in enako velja tudi zame. Kot prvošolka sem dobila novo sobico, saj smo se preselili v hišo. Glede kvadrature je bil prostor idealen za otroka nekako do 12. leta. Soba je imela približno 8 m2, načrt pa je bil narejen tako, da so se v prostor lahko razporedili trije osnovni elementi – postelja, omara, pisalna miza in nič več.  Majhno kvadraturo prostora so z leti reševala le balkonska vrata in nekoliko mirnejši del na balkonu, ki je v toplejšem obdobju odlično služil kot bralni kotiček. Težava se je pojavila, ko sem na novi lokaciji slabo spala, za mizo pa nikakor nisem mogla doseči tiste prave koncentracije, ki naj bi jo vsakdo imel pri učenju. Sledilo je obračanje v postelji, pa posteljo in ostalo pohištvo sem sama začela prerazporejati po sobi, a prav veliko  možnosti nisem imela. Rezultat so bili jezni starši, ker sem podrsala nov parket in spanje z glavo pri nogah ter učenje na postelji in balkonu. Seveda je bila to moja študijska soba med vikendi še nekaj let po končani gimnaziji.

OSNOVA ZA DOBRO UČENJE JE NASPAN OTROK

Prvo in osnovno pravilo je, da za otroka načrtujemo za bivanje in učenje dovolj velik prostor, saj prvošolček hitro zraste, prostor pa večinoma ostaja enak. Pri tem bodimo pozorni ne le na kvadraturo, ampak tudi na prostornino! Pri sodobnih novogradnjah so največkrat dnevni prostori v pritličju, spalnica in otroške sobe pa v mansardi. Zato se kaj hitro zgodi, da postavimo omaro na najbolj kvalitetno področje, posteljo pa na najslabše. Izogibajmo se postavitvi otrokove postelje pod robovi frčad, policami, »mostovi« omar, pod okno ter naravnost nasproti vrat v sobo. Včasih pa sta v sobi dva otroka in je prostor le za pograd. V tem primeru upoštevajmo, da je zgornja postelja postavljena v enaki liniji in širini kot spodnja, sicer rob zgornje postelje deluje kot rezilo na spodaj spečega. Rešitev je še postavitev postelje v L, vendar naj se v tem primeru ležišči ne križata.

KDO BO SPAL NA POGRADU?

 V kolikor si sobo deli več otrok je najboljše, da ima vsak otrok svoj spalni in učni kotiček. Prostore za boljše spanje ter koncentracijo pri učenju ločimo s predelnimi omarami, dekorativnimi zavesami, baldahini, žaluzijami ali roloji, pa z barvami, vzorci, materiali in dodatki, ki podpirajo osebne elemente vsakega otroka posebej. Večkrat naletim na vprašanje ali je prav, da starejši otrok spi na pogradu zgoraj, mlajši pa spodaj. V feng shuiju pravilo starosti ni odločilno, pač pa kateri izmed otrok bolj potrebuje element ognja ali lesa, tisti naj spi zgoraj. Tako z lokacijo spanja lahko še dodatno energijsko podpremo otroka.

LJUDJE SMO BITJA SVETLOBE

Luč žal nima enake frekvence energije kot sonce, zato naj bo učni del kar se da najboljše osvetljen z dnevno svetlobo. Mene so v letih študija reševala večja balkonska vrata, a šele zdaj znam pravzaprav ceniti to udobje! Prav iz tega razloga svetujem zlasti pri načrtovanju novogradenj, da so je oken v otroških sobah dovolj ter da so tudi dovolj velika. Otroška soba naj bo vedno prostor, ki je dobro osvetljen z dnevno svetlobo, saj z raznimi senčili dokaj enostavno lahko reguliramo osvetlitev. Pri umeščanju luči pazimo, da ne bomo obesili lestenca oz. večje luči nad posteljo ali nad delovno mizo in stol. Ko izbiramo tip luči popazimo, da ne bo imelo svetilo preveč ostrih robov in konic, ki energijsko slabijo prostor s t.i. »strupenimi puščicami«, oz. ostro energijo. Tudi lokacija ob posteljnih luči zna biti izziv, sploh, če nimamo prostora in pride v poštev le stenska luč. V tem primeru izberimo lučko, ki je gibljiva in jo med spanjem lahko obrnemo stran od glave in telesa.

UREJEN UČNI IN ŠTUDIJSKI DEL JE OSNOVA ZA ŽIVLJENJE

Prava lokacija delovne mize ključnega pomena za koncentracijo pri učenju. Izogibajmo se postavitvi mize v ravni liniji med oknom in vrati. V kolikor ne gre drugače, naj bodo vrata vedno zaprta, stol naj ima poln hrbtni naslon, pred okno pa umestimo senčilo, rastlino, odgovarjajoč mobil, ipd., da se v prostoru zbere prava kombinacija energij. Idealno je, če se skozi okno odpira pogled na zelenje, nebo, morje, da ne zmoti koncentracije »milijon« drobnih detajlov in pa, da se energijsko dodatno polnimo iz narave. Lokacija knjižne omare, omare z igračami, omare za drobnarije, naj tudi služijo svojemu namenu! V kolikor bomo že prvošolčku dopovedali, da ima v sobi vsaka stvar svoje mesto, ne le, da bo otrok imel urejeno sobo(in kasneje tudi veliko bolj urejen pogled na življenje), naučili ga bomo tudi, da v se takem prostoru lažje in hitreje uči. Zavedajmo se, da ustvarjalni nered v otroški sobi moti koncentracijo in močno znižuje frekvenco pri učenju ter je le izgovor za – lenobo. Skoraj v vsaki sobi lahko določimo lokacijo za ustvarjalni kotiček. Če imamo stisko s prostorom, lahko del stene pobarvamo z barvo, ki deluje kot tabla na katero otroci lahko rišejo, pišejo, brišejo,… . Ali pa umestimo stensko plezalo, če otrok za razvoj in podporo osebnih elementov potrebuje v večji meri razvoj telesnih sposobnosti kot so moč, ravnotežje, ipd.. V vsakem primeru pa moramo poznati otrokove osebne ugodne smeri in tudi osebne elemente. Le tako bomo najbolj podprli njegovo energijsko kodo in ga tudi znali usmeriti v razvoj njegovih potencialov.

ZGRAJEN CILJ

Uvodoma omenjeno poletje in razvijanje idej lahko ostane del sanjskega sveta, lahko pa nam služi kot predpriprava za na novo ureditev učnega in študijskega kotička. Energijsko skladen prostor usmeri energije v točno določen cilj, v tem primeru, uspešno učenje. Le-to mora širši smisel, kot je doseg dovolj velikega števila točk za vpisovanje nadaljnjega študija. Otroku moramo pomagati zgraditi cilj, ki ga bo ves čas sledil in ki bo otroka zapolnjeval. Vsak med nami je že kdaj imel ali pa še ima svojega vzornika – med pevci, igralci, športniki, a otrokov prvi vzornik so starši in skrbniki.

Check Also

FENG SHUI PRIROČNIK 2020

FENG SHUI PRIROČNIK je narejen v obliki rokovnika. Je nepogrešljiv pripomoček za vsakega, ki že …

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X