V TRENDU

KOPALNICO IMA, KOPALNICO IMA…

… se glasi naslov pesmi v 80-ih letih popularne slovenske glasbene skupine. Kam umestiti prostor, ki je sicer nujen za nemoteno bivanje, a energetsko z najnižjo frekvenco energije, ni enostavna izbira.

 ZAKAJ SO V FENG SHUIJU KOPALNICE »NA SLABEM GLASU«

Kopalnica in stranišče sta prostora, kjer se zbira in prečiščuje umazana ter slaba energija. V tem prostoru energija namreč najbolj odteka. Kot otrok se dobro spomnim, kako je imel nono stranišče »na štrbunk« daleč stran od hiše, skrit pred očmi vseh, čisto zadaj na vrtu. Za majhnega otroka prav nič prijetno početje, ko sem morala pozimi po snegu in mrazu do stranišča. Seveda sem ugovarjala, a stari oče je takrat imel tehtne argumente! V hiši živimo, kuhamo, jemo in spimo, zato stranišče kot prostor z negativno energijo v »naši hiši« nima prostora. Sedaj si tako organizacijo sanitarnih prostorov kar težko predstavljamo, zato je toliko bolj pomembno na katero področje jih bomo umestili – na sever, področje kariere ali na zahod, ki je področje otrok? Katero izmed osmih področij bomo obremenili s slabšo energijsko funkcijo? Vsako izmed osmih področij namreč predstavlja pomemben del našega življenja.

KAM SMEMO IN NE SMEMO LOCIRATI KOPALNICE

Ne tako redka postavitev kopalnic, ki jo opažam pri novogradnjah je lokacija kopalnice in/ ali stranišča v nadstropju ali mansardi – nad vhodnimi vrati. S tako postavitvijo kopalnice svežo energijo vhoda zalijemo z odpadno! In tak tip energije se nato širi še v ostale prostore.

Druga, tudi dokaj pogosta postavitev kopalnic, stranišč in utilitija je nad kuhinjo, kar projektanti opravičujejo s povezavo sanitarnih vozlov in vodovodne napeljave. Bi vi z veseljem kuhali pod straniščno školjko ali tušem? Kaj pa energija hrane?

Postavitev kopalnice prav tako ni primerna nad jedilno mizo, sedežnim delom v dnevni sobi ali nad posteljo. V kopalnici je najbolj izrazit element vode za katerega je značilno, da energija deluje navzdol.

Edina prava lokacija kopalnice v nadstropju je nad utilitijem ali straniščem v pritličju. Tako imamo dve muhi na en mah – projektanti bodo zadovoljni z enostavnim sanitarnim vozlom, stanovalci pa bodo jedli energijsko polnejšo hrano ter mirneje in predvsem bolj zdravo spali.

FENG SHUI OMOGOČA KOREKCIJE NEPRIMERNIH LOKACIJ

Imate kopalnico na sredi stanovanja? Center stanovanja  je srce doma, zato bi moral biti čim manj obremenjen in čim bolj »jang« – aktiven, svetel, zračen. Torej, najprej morate poskrbeti za dobro prezračevanje in močnejšo osvetlitev. Aktivirajte element ognja, večkrat prižgite dišeče svečke. Dodatno »zdravilo« je dišeča groba kopalna sol, ki predstavlja element zemlje. Element zemlje okrepi središče doma ter hkrati zajezi za center premočan element vode.  Dodatno posrka in osuši »vlažno« energijo prostora.

Kakšne so pa rešitve za kopalnico nad glavnim vhodom? Najprej poskrbite, da bo prostor urejen in čist, brez nepotrebne navlake. Drugi korak je, da naredite močno energetsko bariero med kopalnico in pritličjem. V kopalnico postavite debelejšo preprogo, nad vhodom pa aktivirajte element ognja tako, da nad vhodom postavite dodatno osvetlitev.

TABU  –  POKRITA ŠKOLJKA IN ODTOK DENARJA

V zgornjem stavku se skriva zgolj simbolika, ki pa jo nekateri žal prevajajo preveč dobesedno, naivni pa verjamejo, ne da bi vedeli zakaj. Odkrit pokrov školjke pomeni, da uhajajo v prostor slabe vonjave, pri odprtih straniščnih vratih pa še naprej v druge prostore. Odkrit pokrov školjke pomeni, da ko spustimo vodo iz splakovalnika, se v zrak dvignejo bacili in klice. In kako blizu imate brisače, zobno ščetko, robčke? Zato pomeni odprta straniščna školjka širjenje slabe energije.

Če pridemo na sestanek k bodočemu poslovnemu partnerju, pa najprej na vhodu zavohamo vonj iz sanitarij, je velika verjetnost, da bomo še dodatno razmislili preden bomo sklenili posel. Ali pa če stopimo v restavracijo, kjer na gostinskem vrtu ali pa celo v jedilnici vonjamo kanalizacijo, se bomo vseeno usedli in naročili hrano ali bomo odšli raje drugam? Ja, v tem smislu so odprta straniščna vrata ali dvignjen pokrov školjke resen odtok denarja.

FENG SHUI SPA

Že beseda spa pomirja. Domač spa? Ni problema, le dober feng shui potrebujemo. Vsak prostor mora imeti skladno energijo, ne glede na to, ali je kopalnica ali dnevna soba. Nobenega smisla nima, da gledamo na kopalnico z negativne plati. Zavedati se moramo le, da se je v kopalnici potrebno še dodatno potruditi, da to ostaja urejen in čist prostor, s čim bolj svežo energijo. Le tako se bomo v našem stanovanju ali novi hiši dobro počutili, v kopalnici pa uživali in prečistili svojo energijo v pravem feng shui  »wellnesu«. Kopalnico ima, kopalnico ima …

Check Also

BOŽIČNO DREVESCE – TRADICIJA ZDRUŽENA S SIMBOLIKO

                              …

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X