V TRENDU

RASTLINE IN OBILJE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dober feng shui ne more brez rastlin! Še posebej v jesenskem in zimskem času potrebujemo za skladne energije v prostoru kakšno lepo lončnico več.  Rastline, cvetoče ali zelene, vnašajo v prostor živo energijo, jang energijo lesa. Pri urejanju prostora imajo rastline več pomembnih vlog, naše prostore vztrajno in dosledno čistijo. Pa ne le negativne energije, ampak tudi strupenih snovi. Hkrati pa v dom privabljajo srečo, ljubezen, denar in mir. Mir? Po izsledkih zadnje raziskave NASA namreč preprečujejo smrčanje.

 

RES OBSTAJAJO DOBRE IN SLABE RASTLINE?

Ta trditev vsekakor ne drži! Vsaka sobna rastlina je primerna za dom, le njena lokacija mora biti prava. In ne, ni potrebno z prostorov odstraniti kaktuse zaradi t.i. ‘strupenih puščic’ – le na pravo mesto jih postavimo. Nič več kvačkanih kaktusov za njihove ljubitelje, lahko imajo čisto ta pravega. V temnem kotu nad kuhinjsko omarico bodo delovali  kot spodbujevalci energije, ob zadnjem vhodu pa nas lahko zelo dobro ščitijo. V FS ni dobrih in slabih rastlin, nekatere so le neprimerno uporabljene. ‘Sobne palme’ (npr. Chrysalidocarpus Lutescens, Rhapis Excelsa, Chamaedorea Seifrizii, …) so v zadnjem času pravi hit in ljubljenke opremljevalcev interiera. S svojimi mehko padajočimi pahljačistimi listi omilijo še tako ostre vogale, robove in ostale »strupene puščice« v prostor. Hkrati pa prav zaradi svoje rasti zelo tudi umirjajo pretok energije in vnašajo v prostor zelo mehko in nežno energijo. Palme so znane tudi kot odlični čistilci zraka.

Rastlina, ki skrbi za čiščenje toksinov v zraku je tudi fikus(Ficus Robusta). Zelo primeren je za senčne vogale ter kot blažilec med različnimi višinami v prostoru. Hkrati pa zaradi svoje visoke rasti nudi odlično zaslombo pri preveč odprtih lokacijah sedenja. Podobno funkcijo zaščite ima v prostoru zaradi svoje velikosti in kot dlan rastočih listov tudi monstera(filodendron). Monstera se uporablja tudi kot dober »pobiralec« vlage. Za namen čiščenja strupenih hlapov v prostoru je primeren tudi spatifil, ki pa hkrati lahko opravlja še funkcijo energetizacije oz. spodbujevalca rasti in razcveta blagostanja družine.

 

TOLSTICA ZA DENAR?

Prav posebno mesto pa imajo sukulentne rastline – tolstice. Pri nas so poznane tudi kot »rastline za denar«. V feng shuiju so rastline pravi energetizatorji blagostanja. Tolstica je zelo hvaležna in nezahtevna rastlina, zato naj se vsak zamisli, kako skrbi za svoje blagostanje in energijo doma, če mu rastlina ne uspeva! Edino pravilo, ki res drži v vsakem domu je, da je rastlina lepa in zdrava. Le takrat nam lahko izboljša energijo v prostoru. Število 3 je tisto, ki ponazarja element lesa, a z rastlinami ne gre pretiravati! Lahko postavimo tri manjše rastline ali pa eno večjo. Velikost rastline in število rastlin so vedno odvisni od prostora. Le cvetličarna dobro uspeva, če je napolnjena z lepimi in zdravimi rastlinami.

 

ANANAS ZA MIREN SPANEC

Feng shui ni preveč naklonjen rastlinam v spalnicah, sploh tistim dehtečim in cvetočim, saj v določenih energijskih kombinacijah spodbuja romance.Vedno pa obstajajo izjeme in ena takih je ananas. Po podatkih Nacionalne uprave za letalstvo in vesolje – NASA, je namreč ananas rastlina, ki za razliko od drugih, ponoči proizvaja veliko večjo količino kisika. Smrčači pogosto trpijo zaradi stisnjenih nosnih prehodov in stisnjenega grla. Kisik pa širi dihalne poti. Količina kisika tako pripomore k čiščenju zraka in posledično izboljša tudi kakovost počitka. Raziskava je pokazala, da spanje z ‘rastlino proti smrčanju’ v spalnici lahko znatno zmanjša smrčanje ali ga v celoti zaustavi. Hm, bo kar izziv poiskati mesto v spalnici tej rastlini vsaj glede na tip rasti 😉

Kdaj, kam in kakšen tip rastline postaviti v prostor pa v mesečnih vplivih energij, ki so zapisani v Feng Shui koledarju! Check Also

BOŽIČNO DREVESCE – TRADICIJA ZDRUŽENA S SIMBOLIKO

                              …

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X